5 lutego 2016

PLACUSZKI CYNAMONOWO-JAGLANE / "Alaantkowe BLW"

Kolejny przepis z książki Alaantkowe BLW wypróbowany! Dziś placuszki cynamonowo-jaglane, pyszne, słodkie i pożywne. :) Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki i placuszki w różnych odsłonach. :)



Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki mąki (w przepisie pszennej, ja użyłam orkiszowej)
5 suszonych daktyli
2 łyżki oleju rzepakowego
olej do smażenia

Wykonanie:
Daktyle posiekaj na drobne kawałki.
Kaszę przesyp na suchą patelni i praż, potrząsając patelnią. Następnie wypłucz kaszę gorącą wodą.
Zagotuj w garnku 1 szklankę wody i 1 szklankę mleka. Do wrzątku wsyp posiekane daktyle i kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 18 minut. Pozostaw kaszę w garnku do ostygnięcia, a następnie zblenduj.
Do ostudzonej kaszy dodaj rozbełtane jajko cynamon, 3/4 szklanki mleka, mąkę i olej. Całość wymieszaj mikserem.
Patelnię lekko natłuść olejem i rozgrzej/
Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje ciasta, tworząc grube placuszki. Obsmaż na średnim ogniu z dwóch stron do zarumienienia.

Przepis zaczerpnięty z książki:
J. Anger, A. Piszczek, Alaantkowe BLW. Warszawa 2015. (http://alaantkoweblw.pl/)

1 komentarz :

  1. Placuszki bardzo źle obraca się na patelni, są tak wiotkie że jest to wręcz niemożliwe. Czy jest jakaś rada na to ?

    OdpowiedzUsuń